SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

na štandu na ulazu u Dom kulture mogli su se kupiti proizvodi od meda i alati za pcelarstvo

 

klikni na sliku za uvecanje

pripremljen je i bogat kulturno-umetnicki program

klikni na sliku za uvecanje

klikni na sliku za uvecanje

klikni na sliku za uvecanje

 

 

SAVETOVANJE PČELARA

 

U cilju ostvarenja godišnjeg plana stručnog osposobljavanja pčelara, pčelarsko društvo "Sivac" iz Sivca organizovalo je šesto savetovanje pčelara zapadnobačkog okruga.

U okviru predavanja održano je i predstavljanje knjige "Tehnika i tehnologija" Ivana Venera, legende pčelarstva sa ovih prostora.

Predavanje je bilo veoma dobro posećeno. Iako je održavanje najavljeno u Plavoj sali Doma kulture, ona je bila mala da primi sve zainteresovane, tako da je predavanje održano u velikoj sali Doma kulture. Prisutni su bili pčelari iz pčelarskih društava čitavog Zapadnobačkog okruga.

O problematici u pčelarstvu koja je na ovom savetovanju dodirnuta našto više rekao nam je Stanko Golubović, istaknut član i osnivač sivačkog pčelarskog društva:

Stanko Golubović

-Na današnjem predavanju koje je pčelarsko društvo Sivac organizovalo za svoje pčelare i za pčelare iz Zapadnobačkog okruga gospodin Ivan Vener je držao predavanje o najnovijim dostignućima i saznanjima iz tehnologije pčelarenja LR košnicom uz uvođenje polunastavka koji služi i za jesenju i za prolećnu prihranu i stimulaciju matica. Za samo predavanje mogu reći da je uspelo, da je bio dobar odziv, odziv bi bio i daleko veći da se ovo predavanje nije poklopilo sa predavanjem u Karavukovu tako da jedan deo pčelara nije danas prisustvovao. Uglavnom svi su zadovoljni, bolje reći oduševljeni, a pčelari su mnogo šta saznali i sada je na nama u pčelarstvu da to što smo saznali i primenimo.

Svoje utiske, o današnjem dešavanju u Sivcu, izeno je i Miroslav Delić, predsednik sivačkog pčelarskog društva:

Miroslav Delić

-Ovo savetovanje koje smo danas održali, je redovna edukacija pčelara koje se održava svake godine u februaru. Danas su savetovanju prisustvovala pčelarska društva iz Bačkog Monoštora, Apatina, Kljajićeva, Crvenke, Kule, Odžaka, Karavukova, Stapara i Sivca. Što se mene tiče, mislim da je ispalo sasvim dobro. Imali smo izuzetnog gosta, gospodina Ivana Venera koji je proslavljen kao jedan od najvećih pčelara u Jugoslaviji, čak i u staroj i u ovoj našoj sadašnjoj državi Srbiji i Crnoj Gori, a od koga smo savakako imali šta i da čujemo.

Gospodin Ivan Vener, jedan od najznačajnijih pčelara u državi ekskluzivno za SIVAC.NET izjavio je sledeće:

Ivan Vener

-Pa danas smo u Društvu pčelara "Sivac" koje je organizovalo jedno predavanje sa temom "Savremeno pčelarenje LR košnicom". Mi smo inače stari znanci, stari poznanici, ja i moj sin dolazimo leti sa pčelama na pašu suncokreta ovde u Sivac, imamo već dosta poznanika među njima i razvijene prijateljske odnose tako da se uzajamno nadopunjujemo. Oni nama obezbeđuju gostoprimstvo za smeštaj pčelinjaka u sezoni, a eto mi sa njima izmenimo iskustva kao stariji pčelari, tako se svake zime družimo bar po jedan dan.

Ovom prilikom predstavljena je i knjiga gospodina Ivana Venera o kojoj on kaže: - Ja sam tokom 2004. godine štampao jednu pčelarsku knjigu koja se zove "Pčelarska farma Vener" sa temom tehnologija i etika pčelarenja na toj farmi, koja je obuhvatila kompletne dugogodišnje radove i odabir tih dugogodišnjih metoda i radova. Interesantna je za pčelarstvo Jugoslavije i mislim da će biti korisna za naše pčelare. Naša pčelarska farma "Vener" je tokom ovih 50 godina postojanja bila živi primer naprednog pčelarenja i uticaja na savremeno pčelarstvo u zemlji a sada tu ulogu prihvata ova knjiga.

Na kraju predavanja, nekoliko korisnih informacija o novostima u pčelarskoj organizaciji rekli su Ivan Periškić iz Bačkog Monoštora, član predsedništva Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV) i Petar Smiljanić iz Apatina, predsednik Nazornog odbora SPOV-a i član suda časti Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Nakon predavanja druženje okupljenih pčelara nastavljeno je u Vatrogasnom domu gde je domaćin, Pčelarsko društvo "Sivac" organizovao ručak i osveženje za sve goste.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

jedna pcela u centru jednog velikog suncekrotovog cveta, leta 2004. godine

 
 
   
copyright © sivac.net 2003