PAD JEDNE ŠUME

 

Već par dana traje seča drveća na Malom Staparu. Fotografije koje vam prikazujemo napravljene su danas. Posečen je velike deo drvoreda uz kanal. U tlu ostaju samo panjevi kao svojevrsni spomenici posečenim stablima.

Od Aca Radišića, šefa šumarstva u preduzeću "VodeVojvodine" u čijoj je nadležnosti obala kanala i drvoredi na Malom Staparu, saznali smo da je u pitanju planska seča drveća čija starost prelazi 25 godina i koje iznutra počinje da truli. On je takodje, izjavio da je ovaj teren planiran kao izletište i da se ovog proleća kreće, a na jesen nastavlja akcija sadjenja mladica ukrasnih vrba, sibirskog bresta i bagrema. On je izjavio da je seča obavljena u planiranom obimu i da je završena.

Zoran Šćekić sekretar Mesne zajednice Sivac rekao nam je da su raniji pokušaji dogovora da se zaustavi seča drveća bili, nažalost, neuspešni, jer ovo preduzeće ne želi da se odrekne svojih prava na raspolaganje ovim stablima.

pustoš

 

ostaje panj kao sećanje na drvo

 

više nego dobro organizovan prevoz posečenih stabala - pripomažu i privatni traktori

 

drvosečama iz Kikinde ova šuma na Malom Staparu sigurno ne znači mnogo

 

ostaju samo panjevi i smeće

 

Da li će Sivac i Mali Stapar ostati bez svoje omiljene prirodne lepote, bez ove jedinstvene šumske oaze, izletišta, raja za kupače i pecaroše, bez potencijalne turističke destinacije... nadamo se da neće.

 

Fotografije Bojan Cvetković / text Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

pad jedne šume

 

 

 

samo panjevi vire

 

usamljenost

 

mrtvo i zarobljeno drvo

 

uvek spreman prevoz

 

umesto šume smetlište