SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

radnici u postrojenju

 

klikni na sliku za uvecanje

plovidba kanalom

 

klikni na sliku za uvecanje

radnici šecerane, 1937. g.

 

klikni na sliku za uvecanje

...kao livnica

 

IZ PROŠLOSTI SIVCA

 

Proizvođačka šećerana A.D. u Starom Sivcu

Početkom XX veka otpočelo se gajenje šećerne repe u Vojvodini, a samim tim i gradnja industrijskih postrojenja za njenu preradu. Prva šećerana je izgrađena 1910. godine Velikom Bečkereku (Zrenjanin); 1911. godine u Novom Vrbasu; 1912. godine u Crvenki i ne dugo za njom izgrađena je šećerana u Branjinom Vrhu (Baranja, tad administrativno pripadala Vojvodini). Šećerane su podignute češko-mađarskim kapitalom, odakle je došla i kvalifikovana radna snaga. Završetkom Prvog svetskog rata šećerane su ostale u rukama stranog kapitala. Ove četiri fabrike predstavljale su polovinu ukupnog kapaciteta industrije šećera u kraljevini SHS, a zatim Kraljevini Jugoslaviji.

Početkom dvadesetih godina, zbog niskih nadnica sezonskim radnicima, niske cene šećerne repe, a visokih državnih poreza i visoke maloprodajne cene šećera, počeli su se isticati zahtevi za upošljavanje domaćih radnika i stručnjaka. Proizvođači repe su zahtevali da im se omogući da preko svojih predstavnika budu zastupljeniu upravnim odborima šećerana, te da im se vrati rezanac i melasa za potrebe njihovih gazdinstava. Kako Kartel proizvođača šećera nije hteo da ispuni ni jedan zahtev u Beogradu je krajem 1924. godine formirano Udruženje proizvođača šećerne repe. Član udruženja postala je i Reparska zadruga u Starom Sivcu. Njen predstavnik je bio Milan Ćurčić, a članovi upravnog odbora Sever Bikicki, Jovan Kucurski, Vujica Cvejin, Vlada M. Lančuški, Kajica Ćurić, Stevan Ćurić, Milan Rajić i Vasa A. Pejin.

Kao jedino sredstvo u borbi protiv Kartela bilo je podizanje zadružne fabrike šećera. Tu ideju su podržali sitni i srednji proizvođači šećerne repe kako iz Sivca tako i iz okolnih sela. Prikupljenim sredstvima otpočela je gradnja 1926. godine.

Građevinske radove izvodila je Ljubljanska gradbena družba, a mašine i oprema su kupljene u Čehoslovačkoj od firme Vizner iz Hrudina. Montiranje opreme obavljali su visokokvalifikovani radnici iz Češke koji su i ostali u Sivcu. Prerada repe je počela 15. oktobra 1927. godine. Repa je dopremana železnicom od Pačira, Krnaje (Kljajićevo), Jagnjeva i drugih mesta, a zbog blizine kanala dopremana je i brodovima. Mali proizvođači repu su dovozili zaprežnim kolima.

Tokom kratkotrajnog postojanja i rada kartel starih šećerana je sabotirao i na sve načine pokušavao da do temlja uništi fabriku. To im je i uspelo. U noći između 29. i 30. oktobra izbio je požar u mašinskom odeljenju, koji je zahvatio i deponiju repe koja je sva izgorela. Odmah posle požara navalili su poverioci sa potraživanjima i od uprave šećerane i od proizvođača. Kako niko nije mogao da udovolji ovim potraživanjima svi su pali pod stečaj.

Šećerana je posle požara popravljena i izdata pod zakup dr Peri Erdeljanovu, veleposedniku i bogatašu iz Petrograda (Zrenjanin).

Šećerana je radila do 1937. godine kada je zatvorena. 1947. godine demontirana je i kao poklon vlade FNRJ poslata u Albaniju. Na njenom demontiranju i montaži, u blizini Korče, radilo je 14 majstora i inženjera. Oni su pri povratku za Jugoslaviju pobijeni. Njihova tela su doneta u Sivac, a odatle poslata u mesta njihovog porekla.

Zgrada bivše šećerane služila je kratko i kao livnica, a kasnije i kao magacin za žitarice i stočnu hranu Poljoprivrednog kombinata "Sivac".

 

Tekst pripremio Zoran O. Peruničić, korišćene slike su iz kolekcije Slavka Purića.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

izgled jedne akcije šecerane

 

klikni na sliku za uvecanje

potraživanje

 

 

 

 

 

 

 
 
   
copyright © sivac.net 2003