BEZBEDNO DO ŠKOLE

 

14. novembar '05.

Danas u podne svečano su pušteni u rad semafori koji će sivačkim školarcima obezbediti bezbedan prelaz preko glavnog saobraćajnog kolovoza na putu do škole.

Inače, ovi semafori koji se nalaze u neposrednoj blizini osnovnih škola u Starom i Novom Sivcu, postavljeni su još početkom septembra, međutim zbog različitih dokumentacionih problema, proradili su tek nakon nekoliko meseci.

Semafore je pustio u rad Milan Subotić (na slici levo), predsednik Saveta sivačke mesne zajednice. - Inicijativa na postavljanju semafora ispred sivačkih osnovnih škola pokrenuta je davne 1999. godine. Tragični događaji kada su pre par godina stradala deca na putu od škole ubrzao je pokretanje izrade projekta. Nakon šest godina, u saradnji sa opštinom Kula i JP "Zavod za izgradnju" uspeli smo konačno da postavimo semafore - rekao je Subotić.

Izvršena je izgradnja dva savremena semafora na ovim veoma bitnim pešačkim prelazima.

Semafori su najnovije mikroprocesorske tehnike, a svetlosni signali koje emituju rađeni su na bazi LED dioda, karakteriše ih visok sjaj i dug vek trajanja. Ovi saobraćajni uređaji rade na principu intervalne promene svetlosnih signala. Nakon pritiska na taster na stubu semfora, svetlosnim signalima se najpre usporavaju a zatim i zaustavljaju vozila koja saobraćaju glavnim drumom. Tako se omogućuje bezbedan prelaz pešaka za koji je predviđeno deset sekundi.

Radove na postavljanju i instalaciji uređaja svetlosne saobraćajne signalizacije obavila je subotička firma "Selma" koja se bavi projektovanjem, proizvodnjom i održavanjem signalizacione opreme.

- Meni je drago što se problemi u saobraćaju prepoznaju pre nego što dođe do nekih tragičnih dešavanja. Zavod za izgradnju zajedno sa Mesnom zajednicom Sivac prepoznali su da postoji velika opasnost i ugroženost dece koja prelaze glavni saobraćajni kolovoz na putu do škole. Vrhunski kvalitet semafora garantuje da će ovi uređaji bez ikakvih problema dugo vremena štititi sve koji prelaze ove pešačke prelaze - izjavio je Martin Paloš, direktor ove firme.

Ovom svečanom trenutku ovih prisustvovali su još i Željko Tatalović, potpredsednik opštine Kula, Vojin Ačanski, v.d. direktora Zavoda za izgradnju, Miško Anđelić, pravnik ovog kulskog preduzeća i Radislav Zorić, direktor JP "Radnik" iz Sivca.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU