bista Kornelija Sentelekija

 

 

SENTELIKEJVI DANI 05

 

15. oktobar 05.

U prostorijama Kulturno-umetničkog društva "Senteleki" u Sivcu održana je tradicionalna kulturno-literarna manifestacija vojvođanskih Mađara "Sentelekijavi dani".

Kulturni program počeo je izložbom slika Černik Atile, slikara iz Bačke Topole. Izložbu je otvorio Lehaft Pal.

 

Nakon izložbe, počela je Svečana sednica Sentelekijevih dana u okviru koje su se publici obratili pesnik Bender Pal, knijiževnici Vašađi Marija i Virag Gabor.

 

Interesantan poetsko-muzički nastup izveli Engi Georgina i Barlog Karolj, studenti sa Katedre za mađarski jezik i književnost Univerziteta u Novom Sadu.

Zatim su dodeljene nagrade za literarno stvaralaštvo. Književnu nagradu "Kornel Senteleki" koja se dodeljuje za literarna ostvarenja na mađarskom jeziku dobio je Đeze Bordaš, književnik i direktor izdavačke kuće "Forum iz Novog Sada.

Bordaš Đeze

- Objavio sam do sada tri romana, tri zbirke eseja i bio sam 30 godina urednik časopisa "Hid" (Most). U tom periodu objavili smo 330 brojeva ovog časopisa, a glavni urednik sam više od 500 knjiga koje je "Forum" objavio.

Nagradu za prevodilaštvo pod nazivom "Bažalikom" (Bosiljak) dobila je Draginja Ramadanski, prevodilac sa ruskog i sa mađarskog jezika.

Draginja Ramadanski

- Završila sam filozofski fakultet, rusku književnost. Radila sam u prosveti, u arhivu i već deset godina se profesionalno bavim književnim prevodom, mogu da kažem da su svi autori koje sam prevela zadobili simpatije naše publike. Moj prevodilački kurs je taj da sama otkrivam autore koji mi odgovaraju i onda od njih pravim jednu vrstu samoizražavanja i na jedan način ulivam svoju krv u ta dela.

Kulturni program nastavljen je nastupima folklornih ansambla KUD "Nepker" iz Kule, KUD "Košut Lajoš" iz Kruščića i domaćina KUD "Senteleki" iz Sivca.

Uz bogat kulturni programa, domaćin Kulturno-umetničko društvo "Senteleki" iz Sivca organizovalo je i posetu i polaganje cveća i venaca na spomen kuću i grob Kornela Sentelekija sivačkog lekara, humaniste i kompozitora.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU