SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

bista Kornelija Sentelekija

 

"SENTELEKIJEVI DANI"

 

U subotu, 16. oktobra u Sivcu održana je tradicionalna kulturno-literarna manifestacija Vojvođanskih Mađara "Sentelekijevi dani".

Domaćin, sivačko kulturno-umetničko društvo "Senteleki" pripremio je veoma raznovrstan kulturni program. Na otvaranju ove svečanosti posetioci su mogli videti izložbu likovnih radova gospodina Ferenca Mauriča, akademskog slikara iz Novog Sada.

otvaranje izložbe - Janoš Banjai i Ferenc Maurič

U razgovoru sa umetnikom saznali smo da izloženi radovi predstavljaju radne skice za projekat pod nazivom "Proeictum balcanicum". Izložbu je otvorio Janoš Banjai, profesor na Katedri za mađarski na Univerzitetu u Novom Sadu.

 

Zoltan Virag

Nakon izložbe likovnih radova usledila je Svečana sednica Saveta Sentelekijevih dana. Uvodno predavanje, na temu Poučnosti sećanja na međuprostore (Životni put Kornela Sntelekija), održao je gospodin Zoltan Virag, profesor književnosti iz Segedina. Ovaj deo svečanosti posvećen je Bori Imreu, začetniku Sentelekijevih dana, čoveku koji je pratio put i proučavao rad Kornela Sentelekija.

 

Karolj Jung

Zatim je usledila dodela nagrada za literarno stvaralaštvo na mađarskom jeziku u pokrajini.

Nagradu "Kornel Senteleki" dobio je Karolj Jung, profesor na filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

 

 

 

Marko Čodić

Nagradu za prevodilaštvo pod nazivom "Bažalikom" (Bosiljak) dobio je mladi prevodilac Marko Čodić, koji je inače asistent pripravnik na filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za mađarski jezik i književnost (hungarologiju). Prevođenjem sa mađarskog na srpski jezik bavi se već sedam godina i do sada je preveo tri knjige, od kojih su dve objavljene (romane Dežea Kostolanjija i Petera Hajnocija).

Usledio je recital pod nazivom "Zaglibljeni u lokalna značenja" koji je obuhvatio dela Pala Bendera, Karolja Junga, Eve Harkaš Vaš, Lasla Gebera, Ildiko Lovaš, Lasla Vegela, Ištvana Nemeta, Gabor Virag, Čabe Persburger, Ota Tolnaia, Ferenca Deaka, Đeze Bordaša, Jožefa Bogdana, Jožefa Guljaša, Ferenca Kontre, Kalmana Fehera i Jožefa papa u izvođenju studenata sa Katedre za mađarski jezik i književnost, pred sivačkom publikom nastupili su Čila Čeke, Hargita Gažo, Ana Hajnal, Karolina Holo, Ela Huđik, Rihard Huđik, Kristina Orovec, Agneš Rafai i Anita Tot.

recital

Nakon recitala nastupila su i mađarska Kulturno-umetnička društva "Nepker" iz Kule, "Lajoš Košut" iz Kruščića i "Senteleki" iz Sivca.

nastup kulturno-umetničkih društava

U razgovoru sa Gabrijelom Varagić, članom organizacionog odbora Sentelekijevih dana, saznali smo sledeće:

Gabrijela Varagić

-"Sentelekijevi dani" su tradicionalna kulturno-literarna manifestacija Vojvođanskih Mađara koja se u Sivcu održava od 1968. godine. Prošle godine obeležena je 100-godišnjica rođenja i 70-godišnjica smrti Kornela Sentelekija. U poslednje tri godine u okviru ove svečanosti, sa svojim programom, nastupaju i kulturno-umetnička društva iz Sivca, Kruščića i Kule. Ovoga puta na svečanosti učestvuju i gosti iz Novog Sada i Subotice.

 

Nakon bogatog kulturno-umetničkog programa usledilo je polaganje venaca na spomen ploču i grob Kornela Sentelekija, ovog značajnog literarnog stvaraoca, kompozitora i lekara iz Sivca.

polaganje venaca na grob Kornela Sentelekija

Nakon polaganja venaca organizatori su pripremili osveženje i ručak za sve prisutne. Time je i završena ova kulturna manifestacija.

 

 

 

KUD "SENTELEKI"
 
POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

jedna od izloženih radnih skica

 
 
   
copyright © sivac.net 2003