SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

detalji iz filma SIVAC TEXAS

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

 

SIVAC TEXAS / razgovor sa autorom

 

Razgovarali smo sa Bojanom Cvetkovićem, autorom filma "SIVAC TEXAS". Mladi akademski slikar i multimedijalni umetnik ekskluzivno za SIVAC.NET rekao nam je nešto više o svom video radu.

klikni na sliku za uvecanjeBojane reci nam nešto o počecima bavljenja video radovima. Šta te je pokrenulo?
- Moj početak bavljenja videom i filmom je vezan za jedan predmet na Akademiji - Intermedijalna istrazivanja - u okviru kojeg sam mogao da vidim dosta raznolikog materijala [video, film, animacije, performansi, instalacije...] koji smo kasnije analizirali sa profesorima i ulazili u svoja istraživanja. Moji prvi video radovi su nastali na 3. i 4. godini akademije: Onanija - video rad [3min], Net sex - video rad [3min], Maja - kratki dokumentarni film [11min].

Posle dobrih kritika profesora, sa 'Majom" sam, uz preporuku jedne koleginice, gostovao na TV Novi Sad u emisiji koja se bavi videom i filmom - "Veni video vici". "Maja" je učestvovala i na novosadskom video festivalu "Video Medeja", posle kojeg sam od kolega i poznanika dobijao pozitivne komentare. Nastala sasvim slučajno, "Maja" je kratka priča o jednoj porodici [muž, žena i dete], koji žive na salašu-ekonomiji izdvojeni od naselja, sa svojim problemima i nesvesni "idile" koja ih okružuje. "Maja" dobija sasvim novu dimenziju sa saznanjem da je Ferika, muž i otac, iz filma, nekih 10 meseci posle snimanja, izvršio samoubistvo - obesio se!
Pokretač za aktivnije bavljenje pokretnim slikama je bila mogućnost kombinovanja slike, pokreta,zvuka,... Ali ipak za mene slikarstvo stoji, u nekom smislu, kao teža i kompleksnija disciplina umetnosti koja ima teži zadatak, da sa "nedostatkom" zvuka, pokreta,... i drugih izražajnih sredstava filma i videa, a uz boju, kompoziciju, ekspresiju, ritam,... postigne željeno.

klikni na sliku za uvecanje

Kada je i kako nastala ideja za SIVAC TEXAS?
- Kao ideja Sivac Texas je nastao u želji da spojim moje video istraživanje i film, da uđem u problematiku igrane forme [igranog filma]. Volim da kažem da snimajući film koristim "slikarski" prilaz u smislu da ne prilazim dubokoj razradi kadrova, scena, lokacija... pre nego što izađem na lice mesta, nego da puštam da se priča razigra spontano na lokaciji - možda sam to iskustvo preneo i iz "Maje" na "Sivac Texas". Još jedno slikarsko iskustvo prenosim na film, a to je da kao što sliku znam da premažem i započnem sasvim novu priču bez obzira na uloženi trud a ponekad i novac, tako i u filmu bez obzira na uloženo [vreme, trud, glumca...] znam da, osetivši neki nedostatak, promenim čitavu koncepciju, i već snimljen i izmontiran materijal odbacim! Takav prilaz zahteva veliko iskustvo, ali vizuelna srodnost, u nekim aspektima, slikarstva i filma, kao i karakter umetnosti uopšte, mi dozvoljava to spajanje iskustava.

klikni na sliku za uvecanje

Kako je, gde i kada snimljen materijal?
- Sivac Texas je snimljen avgusta 2004.god., na lokacijama u okolini Sivca [gvozdeni most i put preko velikog mosta] kao i u Crvenki [kafić "Galija"...]. Film je snimljen i uz veliku angažovanost i požrtvovanost glumaca Marije Staničkov, Vinka Stupara i Strahinje Sandića. Snimao sam sa digitalnom kamerom - SONY DCR-TRV 24E [1,07 Mpix]. Nedostatk dve kamere, sam nadoknađivao ponavljanjem scena iz različitih uglova. Interesantno mi je bilo mišljenje mog profesora iz Intrmedijalnih istraživanja, kada je uporedio kvalitet snimka u mom filmu sa jednim radom studenata kamere, koji su imali znatno bolju kameru a lošiji kvalitet slike. Završna montaža filma i neka sitna dosnimavanja, su zbog mog odlaska u Italiju bila odložena do novembra iste godine. Interesantne su stavke koje su bile potrebne za svaki dan snimanja; dvolitarke piva [2-3 kom], gorivo, mini DV kasete [nabavljene po veoma povoljnoj ceni od "DOBAVLJAČA iz Italije",...]. Režiju, scenario, kameru, montažu, potpisujem ja Bojan Cvetkovic - BCproduction.

klikni na sliku za uvecanje

Koji su naredni koraci u promociji filma?
- Naredni koraci su slanje na razne festivale kratkog filma, kao i projekcije uz ostale moje radove. U budućnosti razmišljam o projekcijama u Sivcu i drugim mestima ali to tek kada sa budućim projektima dužina trajanja filmova bude bila veća od sat vremena. Možda ću spojiti projekcije sa izložbama svojih slika i vajarskih radova, jer se kroz sve medije kojima se izražavam može provući neka zajednička crta!

Nove ideje i projekti?
- Pun sam novih ideja, ali u nedostatku neke jače PRODUKCIJE, koja bi platila angažovanje glumaca i troškove snimanja, moram da sačekam da glumci prvo završe projekte u svojim pozorištima. Neki od njih rade i po dve predstave istovremeno. Sa druge strane za neke projekte čekam i odgovarajuće vremenske uslove. Inspirativna je i želja i požrtvovanost glumaca, koji su u stanju da se smrzavaju, skaču sa mosta, trče do iznemoglosti... U to ime hvala Mariji, Vinku, Strahinji, Draganu [Alanovu]...
Moj sledeći projekat će najverovatnije biti dokunentarne prirode, mada u "glavi" mi stoji potpuno razrađen sledeći kratki igrani film.

klikni na sliku za uvecanje

Uputio bih poziv svim onima koji imaju želju za nekim novim iskustvima u okviru medija kojima se ja bavim, da me kontaktiraju na e-mail: bojancv2001@yahoo.com Potpuna otvorenost za saradnju! Slobodno recite vaše mišljenje, kritike, ideje, želje...

 

Likovne radove ovog sivačkog slikara i multimedijalnog stvaraoca možete pogledati ovde

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

klikni na sliku za uvecanje

 

 
 
   
copyright © sivac.net 2003