Vlasta - Milorad Stijepović

Pero - Dragan Terzić

Vranić - Predrag Leković

Sava - Dušan Jovišić

 

SMOTRA DRAME '06

 

25. mart '06.

Smotra drame završena je predstavom "dr Šuster" koju je prema delu Dušana Kovačevića u režiji Sava Radovića izvelo Amatersko pozorište "Stevan Sremac" Doma kulture iz Crvenke.

Nagradu za najbolju glumu, prema mišljenju publike dobio je, sasvim zasluženo Vinko Stupar za ulogu dr Petra Kosa.

Prema mišljenju selektora Milivoja Mlađenovića, najbolja predstava na 60-toj Opštinskoj smotri dramskog stvaralaštva održanoj od 21. do 25. marta u Sivcu je "Velika drama", koju su prema tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Marije Opsenice izveli glumci amateri Dramskog studija "Luča" iz Kruščića.

Plasman na Zonsku smotru, koja će se održati 5. aprila u Crvenki ostvarile su i predstave "Pozor žene" Dramskog studija "Art" iz Ruskog Krstura, "Princeza" Amaterskog pozorišta Kulturnog Centra iz Kule i "Doktor Šuster" Amaterskog pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke.

 

24. mart '06.

Kulturno-umetničko društvo "Kruščić" iz Kruščića na opštinskoj smotri predstavio je Dramski studio "Luča".

Glumci amateri iz Kruščića svojom "Velikom dramom" oduševili su sivačku publiku. Pozorišnu predstavu prema tekstu Siniše Kovačevića režirala je Marija Opsenica.

Svi glumci veceras zaslužili su pohvalu za prikazano glumacko umece. Sasvim zasluženo, nagradu za najbolju glumu dobio je mladi glumac iz Kruščića Minić, koji je tumačio ulogu "druga Čelnog".

23. mart '06.

Trećeg dana smotre na programu je bila predstava "Princeza" koju su po motivima drame Nikolaja Koljade, odigrali glumci Amaterskog pozorišta Kulturnog Centra Kula. Režiju ove pozorišne predstave potpisuje Dragoljub Mutić.

 

Prema mišljenju žirija najbolju glumu u ovoj predstavi prikazala je mlada amaterska glumica Jovanka Božović.

Ona je tumačila lik Rime.

 

22. mart 06.

Druge večeri dramskih svečanosti u Sivcu publici su se predstavili glumci amateri Dramskog studija "Art" Doma kulture iz Ruskog Krstura.

Oni su izveli predstavu "Pozor - žene" u režiriji Vladimira Nađa Aćima prema tekstu Andreja Kurejčika.

 

21. mart '06.

Prvog dana smotre publici su se predstavili domaćini. Glumci amateri Dramskog studija "Velimir Sandić Veljko" sivačkog Doma kulture izveli su predstavu "Gospodin ministar" koju je prema delu Miladina Ševarlića režirao Milan Šebalj.

balerine - Tijana Femić, Snežana Cvijetić, Tamara Femić, Tijana Predojević

Za najbolju glumu u predstavi nagradjen je Milorad Mišo Stijepović.

 

18. mart '06.

Dramske svečanosti u Sivcu trajaće od 21. do 25. marta, a publika će moći da uživa u pozorišnim ostvarenjima glumaca amatera iz Crvenke, Ruskog Krstura, Kruščića, Kule i domaćina Sivca. Najbolje predstave, prema stručnom mišljenju selektora biće upućene na Zonsku smotru u Crvenki.

Čast da otvore ovogodišnju smotru imaće domaćini. Glumci amateri Dramske sekcije "Velimir Sandić Veljko" Doma kulture iz Sivca premijerno će pred sivačkom publikom izvesti predstavu "Gospodin ministar".

Prema utiscima sa probe "Gospodin ministar" je inteligentna satirična drama koja buja energijom glumaca koji je izvode. Nešto više o predstavi saznali smo iz razgovora sa Ivanom Šebaljem beogradskim glumcem, ovoga puta u ulozi reditelja.

Ivan Šebalj

- Sa radom na predstavi počeli smo 5. januara. Mnogi su smatrali da je nemoguće pripremiti jednu ozbiljnu predstavu u tako kratkom vremenskom periodu. Međutim, moji glumci bili su veoma uporni i vredni. Pored svih radnih, porodičnih i drugih obaveza uspevali su da dođu na gotovo svakodnevne probe, pa je kašnjenje u potpunosti nadoknađeno - kaže Ivan Šebalj, režiser predstave.

"Gospodin Ministar" je savremen i za glumu veoma težak tekst. Napisao ga je Miladin Ševarlić, autor iz Beograda koji još piše tekstove i za radio i za televiziju.

- U pitanju je jedna satirična drama. Mnogi, pa čak ni moji glumci, nisu verovali da ćemo mi to uspeti da sprovedemo i izvedemo. Ševarlićev tekst sam izabrao najpre zato što je savremen. Pisan je pre desetak godina, za vreme embarga i predstavlja deo sprske istorije, jedan istorijski dokument - kaže Šebalj i nastavlja - Tokom pripremanja predstave i mog boravka u Sivcu, svo vreme sam iskoristio da se što više saživim sa ovdašnjim glumcima i njihovim životom. Takođe, namera mi je bila da u ovom projektu učestvuje mnoštvo glumaca, da to bude jedna ansambl predstava.

U predstavi učestvuje dvanaest glumaca. Glavni protagonisti su nosioci različitih društvenih funkcija u jednom naselju u Srbiji. Politički rukovodilac, pop, šef policije, jedan vojni oficir, neprihvaćeni lider opozicije i drugi likovi koji kroz tumačenje sivačkih glumaca-amatera oživljavaju vreme koje je za nama u punom sjaju, na vrhuncu moći, odnosno nemoći.

Likovi:
Vlasta - Milorad Stijepović
Pero - Dragan Terzić
Vranić - Predrag Leković
Sava - Dušan Jovišić
Miki - Žarko Vlaškalić
Violeta - Dušanka Stijepović
Radnik - Dušan Đukić
Radnik - Ivan Grekša
Balerina - Snežana Cvijetić
Balerina - Tijana Femić
Balerina - Tamara Femić
Balerina - Tijana Predojević

ostali:
Šaptač - Gospava Leković
Šminka - Dušanka Stijepović

Tehnika, izbor muzike i plakat - Stojan Vorkapić

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miki - Žarko Vlaškalić

Violeta - Dušanka Stijepović

Radnik - Dušan Đukić

Radnik - Ivan Grekša