SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

detalj sa tajkmičenja

 

ŠOVSKE ZABIJAČKE / SIVAČKI MAJSTORI NAJBOLJI

 

Na trećem etno-festivalu "Šovske zabijačke" u Ravnom selu, održanom od 11.-13. februara, petočlana ekipa iz Sivca osvojila je prvo mesto u takmičenju u klanju i obradi svinja.

Petočlanu ekipu iz Sivca činili su tri majstora Rade Vuksanović, Duško Đukić i Nenad Bajčetić uz koje su, odeveni u narodne nošnje, Ilonka Molnar (domaćica) i Aleksandar Lančuški (deran) pojačavali tradicionalni karakter ovog festivala.

Sivčani najbolji majstori: Đukić, Vuksanović, Bajčetić

Pored Sivčana na takmičenju su učestvovale i ekipe iz Silbaša, Kuzmina, Bačkog Petrovca i Ravnog Sela, dok je ekipa iz Vognja kod Rume bila van konkurencije jer su oni svinje obrađivali na stari, tradicionalni način paljenjem slame.

Propozicije takmičenja bile su jasne, obaviti kompletnu Francusku obradu za što kraće vreme. Uz to vodilo se računa o kvalitetu obrade, čistoći radne površine i alata.
Kako kažu glavni akteri ovog dešavanja, majstori iz Sivca, svo vreme publika je bila uz njih. Izuzetna brzina u radu i vesela atmosfera koji je širila sivačka ekipa brzo je pridobila publiku, a na kraju i zvaničnu komisiju tako da prestižni pehar i zlatne medalje, sasvim zasluženo, ove godine idu u Sivac.

Svoje utiske ekskluzivno za SIVAC.NET dao je kapiten sivčana Rade Vuksanović: - Ovo je drugi put da učestvujemo na ovom takmičenju. Sve u svemu bilo je dobro. Bilo je nekoliko propusta u organizaciji, ali biće i to bolje.

Dugogodišnja saradnja Vuksanovića i Đukića dovela ih je do izvanredne uvežbanosti i rutine u svim detaljima obrade svinja. Majstor Đukić je po zanimanju stolar, ali svestan je da je njegova ekipa bez premca na ovim prostorima: - Toliko godina koljemo i hteli smo da vidimo da li ima neko bolji od nas. Ma kakvi, nema nam premca, bar za sad, jer uvek ima bolji od boljeg. Evo ja pozivam one koji su bolji od nas da se nadmećemo.

I treći masjtor, Nenad Bajčetić, zadovoljan je nastupom ali on ima i veće planove: - Ja želim samo da kažem da bi dobro bilo da se ispita mogućnost ulaska u Ginisovu knjigu rekorda.

Festival u Ravnom selu bio je veoma dobro posećen, bilo je gostiju iz svih krajeva Vojvodine ali i šire. Nakon takmičenja obrađeno meso rasprodato je po veoma povoljnim cenama, a organizator se pobrinuo da posetioci ne ostanu gladni pored sveg tog mesa, pa je skuvan paprikaš za sve prisutne.

Uz uspeh sivačkih majstora uspešan nastup imala je i Ilonka Molnar koja je zvanično proglašena za "najredušu" tj. najbolju domaćicu.

Domaćin, Udruženje građana "Šovske zabijačke" uz pomoć MZ Ravno Selo i SO-e Vrbas, organizovao je kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali i sivački glumci Mišo Stijepović i Jovan Paul, koji su na zadovoljstvo prisutnih izveli odlomke iz popularne predstave "Voz".

U okviru ovog trodnevnog etno-festivala organizovana je još i likovna kolonija i takmičenje u kuvanju paprikaša.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pobednički pehar i zlatna medalja

 
 
   
copyright © sivac.net 2003