ŠOVSKE ZABIJAČKE 06

 

13. februar '06.

Etno festival "Šovske zabijačke" koji je po četvrti put održan u Ravnom Selu i ove godine obeležili su Sivčani. Za nepunih devetnaest minuta mesarska ekipa iz Sivca kompletirala je obradu svinje, od izvođenja iz tora do kobasica.

Međutim, čak ni ovaj izvanredni rezultat nije bilo dovoljan za osvajanje prvog mesta u ovom nesvakidašnjem nadmetanju u klanju i brzoj obradi svinja.

sivački majstori bez premca: Đukić, Vuksanović i Bajčeta

Mnogobrojna publika zadivljeno je i bez komentara posmatrala gotovo do savršenosti usklađen rad sivačkih majstora, a na kraju obrade je sa zadovoljstvom i nestrpljenjem isprobala kuvanu kobasicu. Sivčane su na ovom tradicionalnom festivalu predstavljali majstori Duško Đukić, Rade Vuksanović i Nenad Bajčetić, kao i "domaćica" Valentina Rutović i "deran" Milivoje Nikolić.

kompletna sivačka "ekspedicija"

Dugogodišnja saradnja Vuksanovića i Đukića dovela ih je do izvanredne uvežbanosti i rutine u svim detaljima obrade svinja. Majstor Đukić, koji je po zanimanju stolar, svestan je da je njegova ekipa bez premca na ovim prostorima: - Toliko godina koljemo i hteli smo da vidimo da li ima neko bolji od nas. Ma kakvi, nema nam premca, bar za sad, jer uvek se nađe bolji od boljeg. Evo ja javno pozivam sve one koji misle da su bolji od nas da se nadmećemo.

 

festival beleži više od sedam decenije tradicije

Na ovoj tradicionalnoj smotri narodnih običaja, kulturno-umetničkog stvaralaštva i veštine pripremanja specijaliteta od svinjskog mesa karakterističnih za Vojvodinu pored učesnika iz Sivca, nastupile su i majstorske ekipe iz Srbobrana, Ruskog Krstura, Male Remete, Bačkog Petrovca i Maglića.

 

 

 

Svetislav Stanojević (na slici) majstor ekipe iz Bačkog Petrovca, eksluzivno za SIVAC.NET je izjavio: - Žao mi je što nema Jelene Tinske.

art foto by
Bojan Cvetković

 

 

učesnici iz Srbobrana

učesnici iz Male Remete

Učešće na festivalu imali su i predstavnici Vognja koji su bili van takmičarske konkurencije, zbog obrade svinje na starinski način, paljenjem slame.

obrada svinje na starinski način - učesnici iz Vognja: Trifun Stanojčev, Steva Vujić, Ranko Rakinić i Dušan Živčić

 

Uporedo sa takmičenjem u brzoj obradi svinja održano je i nadmetanje u pripremanju svinjskog paprikaša koje je okupilo mnogobrojne učesnike iz Bečeja, Novog Sada, prošlogodišnje šampione iz Begeča, takmičare iz obližnjeg Despotova kao i ekipu domaćina iz Ravnog Sela. Prema rečima članova domaće ekipe, domaćinski je da neko od gostiju ponese epitet najboljeg, pa je tako i ove godine najbolji paprikaš pripremila ekipa iz Begeča.

 

Na kraju drugog dana festivala proglašeni su najbolji u različitim dispciplinama. Tako je u izboru za naj-redušu pobedila "domaćica" ekipe iz Bačkog Petrovca, dok je njena suparnica (na slici levo) iz Ruskog Krstura nagrađena za najlepšu nošnju. Nagradu za najverniji prikaz etno dvorišta osvojili su tamičari iz Male Remete, dok je za naj-derana proglašen predstavnik Sivca. Takmičari iz Vognja nagrađeni su za pripremanje najbolje kobasice.

Iako je održan po hladnom i vetrovitom vremenu festival je završen uspešno. Proglašeni su najbolji, a veliki broj posetilaca iz svih krajeva Vojvodine imao je priliku da isproba šovske specijalitete, kupi mesne proizvode po diskontnim cenama, kao i da učestvuje u igrama na sreću koje je priredio organizator.

Pored bogate ponude mesa i mesnih prerađevina na etno-festivalu u Ravnom Selu mogli su se naći i mašine i alati za klanice i mesare, kao i kvalitetna vina i rakije renomiranih domaćih proizvođača.

na ovoj festivalskoj smotri kvalitetne rakije, vino, vinjak i pelinkovac ponudila je vinarija "Aleks" iz Novog Sada

 

Prilog pripremio Radoje Cvijović

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pripreme za nastup "domaćice" sivačke ekipe - Bojan Cvetković pomaže Valentini Rutović