SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

FOTOGRAFIJE IZLOŽBE

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

IZLOŽBA PREDMETA IZ PROŠLIH VREMENA

 

Slavko Purić – Fufi je komandir Vatrogasne jedinice Dobrovoljnog Vatrogasnog društva u Sivcu, a interesovanje za predmete i slike iz prošlih vremena pojavilo se u njemu pre desetak godina. Izložba slika "Sivac nekad i sad" starog sivačkog fotografa Karčike probudila je u njemu želju za ispitivanjem prošlosti Sivca, mesta u kojem živi.

Na fotografiji je Slavko PURIĆ, u ruci drži pehar DVD Sivac iz 1910 godine.

Ljubav za autentičnim predmetima iz starine dovela ga je do impozantne zbirke, nekad upotrebnih predmeta, a danas većinom antikviteta. Takođe, mnogobrojne su i fotografije na kojima su ovekovečeni ljudi, ulice, crkve, gradjevine i imanja iz različitih vremenskih perioda Sivca, kojima se hvataju niti života iz prošlosti.

RUKOPIS Milosa BIKICKOGPronađen je i manji broj rukopisa i dokumenata koji govore o dešavanjima u selu. Rukopis koji Vam predstavljamo datira iz daleke 1873. godine, a zapisao ga je Miloš Bikicki. Veoma je zanimljiv pa vam preporučujemo da ga pročitate. <Rukopis Miloša Bikickog>

Posao kojim se Slavko bavi je opasan i težak, ali dovodi ga u priliku da vidi zaboravljene kutke domova ljudi kojima pomaže u nevolji. Tako su najčešća nalazišta predmeta iz starine upravo tavani i podrumi gde u prašini i paučini lepe i vredne stvari čekaju da ih neko nađe i otrgne od zaborava.

Mnogi sugrađani izlaze mu u susret darujući predmete njegovoj zbirci, pri čemu je njegova želja da jednog dana svi oni budu izloženi u adekvatnom muzejskom prostoru koji je potreban Sivcu, mestu veoma zanimljive prošlosti.

Svi predmeti koje je sakupio izloženi su u ugostiteljskom objektu "Niva" koji Slavko vodi. Svaki predmet, fotografija  i rukopis ima svoju priču koju priča i koja treba da se prepričava da je pokolenja ne bi zaboravila, jer budućnost nam neće biti jasna sve dok ne razjasnimo prošlost.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIK NA SLIKU ZA UVECANJE

 

 

 
 
   
copyright © sivac.net 2003