SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
     
   

 

 

detalji

 

klikni na sliku za uvecanje

vaga

 

klikni na sliku za uvecanje

vaga, je opremljena savremenim mernim sistemima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

gornja konstrukcija silosa

 

ŽETVA 2004. / PRIJEM SUNCOKRETA

 

Krajem avgusta počela je žetva suncokreta na sivačkom ataru. U Sivcu su aktivna ukupno tri otkupna mesta, to su silosi Mlina "Union", Zemljoradničke zadruge "Sivac" i Društveno poljoprivrednog preduzeća "Bačka". O prijemu suncokreta i poslovima na završetku izgradnje skladišnih silosa informisali smo se na prijemnoj jedinici ZZ "Sivac"...

Micko Tesovic, koordinator prijema
Mićko Tešović

Kako kaže Milija (Mićko) Tešović, koordinator prijema suncokreta na ovom prijemnom mestu, suncokret je zadovoljavajućeg kvaliteta. Prinosi se kreću od 1.8 do 1.9 tona po jutru pri čemu je primećeno dosta poleglog suncokreta koji umanjuje prinose. Zasad, najbolje prinose daju sorte "Velja", "Bačvanka" i NSH 111. Prosečna vlažnost primljenog suncokreta je na nivou 8.5 do 9%, pri tom analizu kvaliteta suncokreta vrši "Jugoinspekt". Odmah nakon prijema suncokreta vrši se (protočno) isporuka suncokreta za somborsku uljaru "Sunce".

ZZ "Sivac" planira prijem suncokreta sa ukupno 400 hektara zemlje zasijane ovom poljoprivrednom kulturom, od toga ova zadruga pod suncokretom ima 200 hektara sopstvene zemlje, dok drugu polovinu površine čini zemlja u vlasništvu kooperanta ove zadruge.

Nemanja Rajic, sef prijema
Nemanja Rajić

Nešto više o radovima na izgradnji silosa saznali smo od agronoma Nemanje Rajića šefa prijema suncokreta: "Što se tiče izgradnje silosa za potrebe ZZ "Sivac", radovi koji su zapoceli u martu teku po planu i trenutno su u završnoj fazi. Na 48 šipova biće izgrađeno je 6 ćelija, prečnika 6.5 metara, kapaciteta 50 vagona svaka. Ćelije su postavljene na čeličnim postoljima visine 4.5 metra, dok je visina plašta 18 metara. Ukupni kapacitet objekta iznosi 300 vagona tj. 3000 tona.

radnici firme

U toku su završni radovi farbanja, malterisanja, varenja i sl, tako da će u roku od 7 do 10 dana silosi biti u pogonu. Radove na silosu obavlja firma "Static" iz Kovina, elektroinstalacije postavlja kulski "Elektrik-T" dok nadstrešnicu za kip rampu završava "KrovoMont" iz Gospođinaca."

Takođe, saznali smo da se planira postavljanje ograde oko radne zone ovog objekta, zatim sadnja drveća i sređivanje zelene površine uz kanal koja se nalazi u radnoj zoni ove prijeme jedinice.

 

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klikni na sliku za uvecanje

silos i kip rampa

 

klikni na sliku za uvecanje

usipni koš

 

klikni na sliku za uvecanje

završni radovi na krovnoj konstrukciji kip rampe

 
 
   
copyright © sivac.net 2003