SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET SIVAC.NET

 
   
   
   

 

 

detalji sa prijema pšenice

 

klikni na sliku za uvecanje

merenje

 

klikni na sliku za uvecanje

sondiranje - uzimanje uzoraka

 

klikni na sliku za uvecanje

za analizu uzorka zadužen je Jugoinspekt

 

klikni na sliku za uvecanje

istovar

 

klikni na sliku za uvecanje

utovar

 

ŽETVA 2004 - PRIJEM PŠENICE

 

DPP "Bačka" prima pšenicu sa društvenog i individualnog sektora. U individualnom sektoru uključene su i pet zadruga Zemljoradnička zadruga "Orač", ZZ "Rosa", ZZ "Uranak", ZZ "Raper" i preduzeće "Signal".

U silosima se vrši prijem pšenice sa ukupne površine od oko 2000 hektara od toga 900 hektar je površina koju obrađuje DPP "Bačka".

O prijemu pšenice razgovarali smo sa Milanom Kasalicom šefom radne jedinice "Silos" u okviru DPP "Bačka".

Milan Kasalica"Dosad je primljeno 800, a isporučeno oko 650 vagona pšenice. Kapacitet silosa je 2000 vagona. Prijem je organizovan u dve smene. Uz pšenicu primljena je i manja količina ječma."

Kvalitet pšenice je iznad JUS kvaliteta za ovu vrstu robe. Vrednost hektolitra kreće se u okvirima od 79 do 80 (JUS - 76). Vlage su u proseku između 12.5 i 13 (JUS - 13). Primese su u granici od 3.5 do 4% (JUS - 2%).

Kvalitet pšenice kontroliše Jugoinspekt i pri prijemu i pri isporuci, a o kvalitetu pšenice nešto više saynali smo od inspektora Stevana Firanjija.

Stevan Firanji"Prinosi kod privatnog sektora su različiti. Oni koji su primenili agrotehničke mere (zaštitu, veštak...) imaju bolje prinose i oni se kreću oko 3600 - 3800 kilograma po katastarskom jutru (KJ). Razlika postoji i u odnosu na gornji i donji teren. Veći prinosi zabeleženi su na donjem terenu. Opšti prosečni prinos iznosi oko 3200kg po KJ."

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU
 
 
   
copyright © sivac.net 2003