ZIMSKA SAVETOVANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE

 

U organizaciji tri sivačke zemljoradničke zadruge počeo je ovogodišnji zimski ciklus naučnih predavanja za poljoprivrednike. Teme su veoma raznovrsne, a protekle nedelje reči je bilo o ponudi mehanizacije domaćih i stranih proizvođača, o sortimentu šećerne repe, o uslovima ugovaranja soje i suncokreta, o tržišnoj ponudi pesticida, o proizvodnji i otkupu uljane tikve, industrijskoj proizvodnji paprike, o mogućnostima osiguranja fizičkih lica, useva i stoke i dr.

Predavači su predstavnici poljoprivrednih nučnih instituta ili predstavnici firmi koje se bave poljoprivrednim delatnostima. Tako su juče, pred zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima i firmama iz Sivca, predavanje o temama vezanim za tehnologiju proizvodnje pšenice, kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe, kao i o zaštiti useva održali predstavnici vrbaskog Agrozavoda, kao i predavači iz naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Instituta za kukuruz "Zemun Polje" koji su dali preporuku sortimenta kukuruza za ovu godinu.

Predavanja se organizuju četvrtkom u restoranu ZZ "Sivac", a organizatori su još i ZZ "Rosa" i ZZ "Orač", koji čine sve u cilju boljeg i blagovremenog informisanja svojih kooperanata.

 

nedavno u Sivcu...

Vladimir Sinđić, pomoćnik sekretara za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na nivou AP Vojvodine, bio je nedavno u poseti Sivcu.

U razgovoru sa predstavnicima mesne zajednice, direktorima javnih preduzeća i zemljoradničkih zadruga gospodin Sinđić je upoznao prisutne sa mogućnostima za dobijanje poljoprivrednih i drugih kredita putem konkursa koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, Fond za razvoj AP Vojvodine, kao i o detaljima uredbi o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za unapređenje sela, o uredbama kojima se utvrđuje programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, o uredbi o korišćenju sredstava podrške nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima. Sve predočene informacije odnose se na tekuću 2006. godinu.

S obzirom da Sivac ima ogromne potencijale, najpre u poljoprivredi sa oko 20.000 hektara obradivog zemljišta, mogućnosti ulaganja u poljoprivredu, ali i u infrastrukturu i poboljšanje uslova života a time i zapošljavanja mladih čine da bi ovaj sastanak mogao imati veliki uticaj za budućnost stanovnika ovog velikog vojvođanskog mesta.

Prilog pripremili Ljiljana Kojić i Radoje Cvijović.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU