ODRŽAN TRADICIONALNI SUSRET SIVČANA U NOVOM SADU

 

26. april '10

Krajem proteklog meseca u Novom Sadu održan je tradicionalni, 25. po redu Susret Sivčana u Novom Sadu.

Okupljanje je bilo oko 20 časova, a ljubazni domaćini dočekali su svakog gosta sa iskrenom radošću, a sve pripadnice lepšeg pola sa lepim cvetom. Izuzetan ambijent restorana na Ribarcu bio je taman dovoljan da te, dvadesetsedme martovske večeri ugosti oko tri stotine sivčana i njihovih prijatelja.

Nepojmljivo jaka ljubav ovih ljudi prema zavodljivom Sivcu ispunila je predivnu svečanu salu renomiranog restorana na ostrvu.

Tako je počelo...

 

Čitavu noć bilo je veselo. Igralo je i pevalo i staro i mlado.

 

Da ovakav događaj prođe bez folklornog ansambla našeg Doma kulture prosto je nezamislivo. Pa su i ovoga puta naši mladi folkloraši pokazali izuzetno umeće u izvođenju izvornog narodnog stvaralaštva, tradicionalnih igara i pesama.

Za za sve prisutne, pored večere, priređena je i bogata tombola.

Organizatori, na čelu sa ovogodišnjim predsednikom Slavkom Kljajevićem, priredili su sjajan program. Čitavu noć goste je uveseljavao orkestar Dragana Dovijarskog, uz podršku sviračkog ansambla Doma kulture.

U rad Organizacionog odbora ove godine uključio se veliki broj mladih ljudi, Sivčana koji su "trbuhom za kruhom" napustili Sivac i sada žive i rade uglavnom u Novom Sadu. Mlade kolege, Dejan Pleskonja, Igor Sinjeri, Srđan Kalić i drugi nisu zaboravile one starije pa su svima koji su zaslužni za uspostavljanje i održavanje tradicionalnih Susreta Sivčana u Novom Sadu podelili zahvalnice.

U narednim danima očekujemo spisak svih onih koji su zahvalnice dobili, pa ćemo ga i objaviti na stranicama našeg i Vašeg SIVAC.NET-a.

Do tada uživajte u slikama i ekskluzivnom video zapisu koji smo specijalno za Vas pripremili.

Pozdrav :)

Priredio Radoje Cvijović.

 

PRIČA O SUSRETIMA SIVČANA U NOVOM SADU

Sada već pomalo davne 1985. godine, grupa Sivčana koja je živele i radila u Novom Sadu, verovatno vođena tihom nostalgijom i, prirodno, velikom ljubavlju prema rodnom mestu, došla je na ideju da jednom godišnje organizuje „Susret Sivčana u Novom Sadu“.

Članovi prvog Organizacionog odbora bili su, između ostalih, Radoš-Rašo Čvorović, Duško i Miladin Bikicki, Čupić Miroslav, Milinko Buiša-Keza i Ljubinka, Arsenije Đaković, da bi im se kasnije pridružili brojni drugi koji su pristizali u Novi Sad.

Susreti su od početka imali za cilj da se na njima sretnu Sivčani: iz Novog Sada, Sivca i drugih mesta, od Subotice do Beograda i šire, Sivčani rasejani širom zemlje: studenti, akademici, profesori, lekari, radnici, ekonomisti, pravnici, koji više, vođeni putevima sudbine nisu živeli u Sivcu, a svi su zbog toga pomalo „patili“.

Bila je to prilika da se ponovo okupe stari školski drugari, rođaci, prijatelji. Vremenom, na Susrete su počeli da dolaze sivački zetovi, snaje, kumovi, novostečeni prijatelji i drugi.Naime, Susreti nikada nisu bili „zatvorenog tipa“, mogao je da im prisustvuje svako ko je želeo da bude deo uvek lepog i bogatog programa, na kome je redovno nastupao: umetnički ansambl Doma kulture iz Sivca, program godinama vodio Sveta Vuković a učestvovala i takva imena kao što su: Branka Šćepanović, Nikola Karović, Zvonko Bogdan, Sedmorica mladih i drugi.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU