SIVAC POSETILE PODUNAVSKE ŠVABE

 

17. septembar '05.

I ove godine u posetu Sivcu došli su gosti iz Nemačke, nekadašnji žitelji Sivca. U organizaciji Zajednice novosivačkih Švaba u Nemačkoj, gosti su doputovali u petak u prepodnevnim satima.

U prostorijama Narodne biblioteke priređen je svečani doček, uz tradicionalnu pogaču i so. U ime građana Sivca dobrodošlicu ime je poželeo Milan Subotić, sekretar Mesne zajednice Sivac. U galerijskom prostoru biblioteke priređena je izložba pečatnih simbola i starih fotografija Sivca.
Prvog dana boravka gosti su posetili kuće u kojima su nekada živeli, Mali Stapar i pravoslavni hram pri čemu su dali dobrovoljni prilog za obnovu zgrade hrama.

U večernjim satima priređen je i prigodan kulturno-umetnički program u Domu kulture. Gostima iz Nemačke se posebno dopala pozdravna reč Slavice Tešović, direktorice Doma kulture u Sivcu, <pročitajte>.

Drugog dana posete naši nekadašnji sugrađani posetili su najpre Nemačku crkvu u Novom Sivcu a zatim i bogatu postavku predmeta iz starine i starih fotografija u prostorijama Vatrogasnog doma, koju brižljivo čuva i prikuplja Slavko Purić - Fufi.

Ovom prilikom gosti iz Nemačke podarili su brojne vredne poklone za Vatrogasno društvo Sivac.

O tome kako su došli na ideju da sa sobom ponesu ove, za naše vatrogasno društvo neophodne stvari, rekli su nam gospodin Fritz Holl i Kurt Kiefer, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava u Nemačkoj.

Rade Jelovac, guslar
Fritz Holl

Gospodin Holl nam je rekao da je Sivac njegovo mesto rođenja. Više od 40 godina on živi u Nemačkoj i član je Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Tokom prošlogodišnjeg boravka u Sivcu bio je u Vatrogasnom domu i video da poneki predmeti koji su kod njih u Nemačkoj višak, ovde fale i da bi dobro došli i da bi se mogli lepo iskoristiti. Takođe izarzio je nadu da će svi darovani upotrebni predmeti moći da se koriste, ali voleo bi da ne bude potrebe da se koriste.

Rade Jelovac, guslar
Kurt Kiefer

Vatrogasac je i gospodin Kurt Kiefer. On nije iz Sivca, ali je njegova supruga rođena ovde. Oni su i prošle godine bili ovde zajedno, i primetili su šta bi sve ovde u Vatrogasnom društvu u Sivcu dobrodošlo od njihovog vatrogasnog društva. Poklon sačinjavaju predmeti iz njihovog vatrogasnog društva i to su uglavnom vatrogasna odela, vatrogasna creva, gumene čizme i slični upotrebni predmeti. Želeli su da donesu i jednu veliku pumpu, ali na žalost ona nije mogla da stane u autobus.

Pokloni su primljeni sa velikim zadovoljstvom, zauzvrat, Slavko Purić, komandir vatrogasne jedinice u Sivcu, darovao je goste iz Nemačke simboličnim poklonima.

Radi se o staklenim flašama iz starih vremena, u kojima je se nalazi sivačka zemlja, uzorci biljaka koje rastu pod našim podnebljem u staklenki je i malsinova grančica - simbol mira, orah - simbol zdravlja i bosiljak - simbol života.

 

Gosti iz Nemačke posetili su i Švapsko groblje u Novom Sivcu i za kratko evocirali uspomene iz sada već davne prošlosti, prisetili se porekla njihovih porodica, i daljih, počivših rođaka.

Pred sam odlazak iz Sivca gosti su još jednom prošetali ulicama Sivca i vratili se, po sećanju, u doba kada su ulice izgledale sasvim drugačije.

Na samom rastanku upitali smo vođu puta, nekadašnjeg Sivčanina, 82-godišnjeg Berta Rojtera, za utiske o ovogodišnjoj poseti mestu koga i dalje nosi u srcu.

Rade Jelovac, guslar
Bert Reuter

- Prošle godine u posetu Sivcu u dva autobusa došlo je oko 80 gostiju i mnogo im se dopalo. Domaćini su bili toliko ljubazni da su oni te svoje lepe utiske preneli na svoje porodice, prijatelje tako da su i ove godine izrazili želju da dođu. Ove godine došlo je dosta onih koji su bili i protekle, ali i onih koji pre nisu bili u Sivcu. Uglavnom to su stariji ljudi, preko 80 godina, ima i onih mlađih koji su se rodili u Nemačkoj a koje zanima porodično poreklo. Gosti su uglavnom iz okoline Karlsruhea, ali i iz drugih gradova Nemačke, stim da imaju vezu sa sivačkim udruženjem. U grupi imamo i jednog gosta iz Kalifornije.

Kakvi su utisci gostiju iz Nemačke tokom ovogodišnje posete Sivcu?
-Stekli smo jedan veoma lep utisak, priređen je dirljiv doček, a najviše nas je obradovao doček sa hlebom i sa solju. Zadovoljni smo i prezadovoljni. Zahvaljujemo se sekretaru Mesne zajednice Sivac što je i juče i danas toliko vremena proveo sa nama. Kulturno umetničko društvo je jako lepu predstavu pripremilo, to je sve ostavilo dubok trag u nama.

Hoće li ove posete postati tradicionalne?
-Teško je reći hoće li se ova druženja ponavljati i koliko često jer većina putnika su starije osobe, međutim među gostima ima i mlađih ljudi pa ako oni budu izrazili želju da to nastave onda bi se rado viđali ponovo.

Da li se planira neki vid kulturne razmena?
-To je teško pitanje jer naše udruženje je rasuto po celoj Nemačkoj nemamo svoje sedište i to je veliki problem.

U znak sećanja na ovogodišnji boravak u Sivcu, redakcija SIVAC.NET-a poklonila je gospodinu Rojteru jednu majicu i CD sa video zapisom prošlogodišnjeg druženja.

Redakcija SIVAC.NET-a se posebno zahvaljuje ljubaznoj gospođi Hargiti Radosavljević, koja je prevodila razgovor sa gostima iz Nemačke.

Prilog pripremio Radoje Cvijović.

 

 

 

stranica na Srpskom

srpski

svenska

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poklon koji pleni simbolikom